Bugün sizlere tanıtacağım sosun adı : WORCESTERSHIRE SOSU
Bu sosun kökeni yine Hindistan'a uzanmasına rağmen,1835 yılında bir gün İngiltere'de kaza sonucu ortaya çıkmış ve ortaya çıktığı yerin adını almış.
Lord Marcus Sandy diye bir kişi,Hindistan'da uzun yıllar yaşayıp İngiltere'ye döndükten sonra,bu sosun tadını o kadar özlemiş ki,kimyagerlere bu tarifi yapmaları için sipariş vermiş.
Tam 2 yıl boyunca bu karışımı kilerde unutmuşlar.2 yıl sonra bir temizlik esnasında kilerde böyle bir sosun olduğu farkedilmiş.Sosun kokusu yıllar geçtikçe artmış ve mükemmel bir aroma halini almış.
Sonra hemen şişelenip müşterilere satılmaya başlanmış.
Worcester sosunun ana maddesi,Tamarind denilen bir çeşit meyve.
Tamarind,diğer bütün meyvelerden daha fazla şeker içeriyor,ancak içerdiği asit ona tatlı/ekşi bir tat veriyor.
Pişmiş ya da çiğ olarak tüketilebiliyor.
Konsantre olarak,dilimlenmiş halde,püre şeklinde,ya da katı formlarda satılıyor.
Tamarind,pek çok salatta sosunda,chutney'lerde,körilerde ve tabii ki Worcester sosunda kullanılıyor.
Laksatif olması da bilinen etkileri arasında. ( Laksatif: bağırsakları çalıştırıcı)
Worcester sosunun kullanım alanları arasında,et ve balık
yemekleri ile sebzeler bulunuyor.
Ayrıca Worcester sosu,Bloody Mary'nin de ana malzemelerinden biri....
Haftaya yeni bir sosla görüşmek üzere ;)
Ciao!
Bu makale ile alakali daha detayli yazi bulabileceginiz tavsiye ettigimiz bir sayfa : worcestershire sosu nasıl yapılır
No comments:
Post a Comment