Saturday, October 5, 2013

Ev Ekmeği ...





ev ekmegi 1 


Mutfak Dili 2007 eylul ayında dogdu ve bu güne kadar tam 299 post yayınladı.. 


Bu gün 300. postu yayınlıyorum. 


Bol bereketli, uzun senlere olsun istedim o yüzden Ekmek tarifi en güzel yayın olacak dedim.. 


Nice güzel yayınlara..




Ev ekmeği gibisi yoktur.. Özleyen bilir, çeken bilir..

Amerika` da ağız tadına göre ekmek bulmak gerçekten çok zor.. Bulsan bile pahalı.. Bu konuda daha önce uzunca bir yazı yazmıştım yeniden bir daha yazmayayım.. Okumak isterseniz buradan ulaşabilirsiniz Çiçek Ekmek. 


ev ekmegi 2


Ben asıl bu ekmeğinin konusuna geçeyim. Yazıyorum sürekli İnstagram`dayım buyrun gelin ziyarete.. Günlük, anlık, haftalık paylaşımlarım oluyor.. Benim izlediğim tatlı arkadaşların da harika güzel paylaşımları oluyor.. Faydalanıp, fikir alıp çok severek uyguladığımız.. İşte o güzel ve özel paylaşımlar arasında böyle güzel ekmek tarifi de vardı.. Tarifin sahibesi Ayşe Aktan.

İnstagram vasıtasıyla tanışıp, gecen hafta yüz yüze görüştüğüm iki tatlı çocuğu, moda tasarım mezunu, bu tatlı hanımefendiyi tanımak çok mutluluk vericiydi.. Aynı zamanda bir çok ortak arkadaşımızın olması da güzel muhabbete vesile oldu..

Ayşe hanıma teşekkür ediyorum geldiği için ve bu güzel tarifi paylaştığı için..

İşte ev yapımı mis kokulu ekmek tarifini bende buradan paylaşmak istedim..


ev ekmegi 3




Ekmeği çok sevdik.. O kadar çok sevdik ki günde iki kere yapasım var.. Bize bir ekmek iki gün yetiyor aslında. Çocuklar okulda olduğu için evde sabah ve akşam yeniyor ekmek..

Fazla yapıp buzluğa da koymak istemiyorum taze taze daha güzel oluyor.. Ekmeği yapıp satmak fikri de fena fikir gibi gelmedi aslında ama kime satacaktım :))

Yani fırıncılık işine başlasam düşüncesi üçürdü beni hayaller alemine :))

Bir gün o da olur diyerek paylaşayım tarifi.. Kolları sıvayın eğer evde ekmek makineniz varsa..




ev ekmegi 4


Not:


  • Su bardağı olarak evde kullandığınız günlük su bardağı olabilir.

  • Su ve unu için aynı büyüklükte bardak kullanın. İki farklı ölçü olmamış olsun..

  • Hamuru makinede yoğurtturdum ben. Elde de yapılabilir.

  • Ekmek makinesinde hamur yoğurma programı yaklaşık 1.20 dakikadır.

  • Siz beklemeyin programın bitmesini. Çünkü bu ölçü makine hazinesindeki kap ölçüsüne çok fazla geliyor son saate kadar bekleyince taşıyor.( benim makinenin haznesi kucuk)

  • İlk 45 dakika sonra hamuru makineden alın geri kalan 15-20 dakikalık süreyi oda sıcaklığında kabarsın.



Malzemeler..


  • 2 bardak su

  • 2 yemek kaşığı maya

  • 2 yemek kaşığı şeker

  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ

  • 2 tatlı kaşığı tuz

  • 5 veya 5 bucuk bardak un..



Hazırlanması:


  • Ekmek yoğurma makinesinin kabina önce suyu ekliyoruz . 

  • Sonra mayayı, şekeri, yağı, tuzu ekliyoruz. Ardından unu ilave ediyoruz.




ev ekmegi 5


  • Unu ilave ettikten sonra bir kaşık yardımıyla tüm malzemeyi  biraz bir birine karışmasını sağlıyoruz. 

  • Ekmek makinesinin ayarını yoğurma programına (  dough ) getiriyoruz ve çalıştırıyoruz. 



ev ekmegi 6



  • Yaklaşık 45 dakika sonra hamuru  kabıyla birlikte alıyoruz ve biraz da dışarıda mayalanmaya bırakıyoruz.

  • 15-20 dakika sonra un serpilmiş tezgahın üzerinde istediğimiz şekilde yuvarlak, uzun şekil vererek ( hamuru ikiye bölerek de iki ekmek yapabilirsiniz)  hafif yağlanmış tepsiye koyuyoruz. 

  • 2-3 dakika daha bekledikten sonra üzerine sert kesen bir bıçakla 3 yerden çizik yapıyoruz. 



ev ekmegi 7



  • 200 dereceli (350F) önceden ısıtılmış fırında kızarıncayadek pişiriyoruz. 



Afiyet olsun..


No comments:

Post a Comment