Friday, August 30, 2013

Krem Karamel


  Şu an öyle güzel bir yağmur yağıyor ki Adana'ya, bu mevsimde ve Adana'nın meşhur kavurucu sıcağında nasıl da ilaç gibi geldi. Artık havalar serinlese de rahat rahat gezip düğün alış verişimizi yapabilsek. Adımınızı dışarı attığınız anda; aynen bu muhallebi karamelini hazırlarken, bembeyaz şekerin kahverengiye dönmesi gibi sizi kavuruveriyor güneş. O yüzden dışarıda geçirilebilinecek zamanlar da kısıtlı oluyor, tam alış verişe kendinizi kaptırmışken eve dönme zamanı geliveriyor.

   Uzun bir zamandır bloga uğrayamadım, tabi bu sırada olan gelişmelerden de sizi haberdar edemedim. Daha önce de anlatmıştım gelinlik bulamayış problemlerimi, sonunda çözüme ulaştırıldı da ben de rahatladım. Hazır modellerde içime sinen bir gelinlik olmayınca mecburen beğendiğim bir modeli, biraz da minik değişikliklerle diktirmeye karar verdim. Tabi bu noktada en önemli şey olan terzi seçiminde, kafama yatan moda evini bulmamda en büyük payı olan Hikmetciğime de buradan yeniden çok çok teşekkür ederim.


krem karamel 1






Yaklaşık 1 ay sonra gelişmeler daha hızlı olacağından bu yöndeki paylaşımlarımın da hızı artacaktır diye planlıyorum. Şimdi krem karamel tarifimize dönecek olursam, açık konuşmak gerekirse bu lezzetin tarifini kendime saklamayı düşünüyordum. Öyle çok seviyorum ki bu hafif tatlıyı, kimse yiyip de bitirmesin diye dolabın en ücra köşelerine gizliyorum. Çünkü yedikçe yiyesi geliyor insanın. Şunu da belirtmeliyim ki bu tatlıya damla sakızı süper yakışıyor, hatta reklam değil amacım ancak Dr.Oetker'in damla sakızlı vanilyası ile yapabilirseniz nefiiiiis bir lezzet elde ediyorsunuz.



krem karamel 2






Malzemeler






1 litre süt


1,5 kahve fincanı nişasta


1 paket vanilya


1 adet yumurta


1 su bardağı şeker






üzeri için 3 yemek kaşığı şeker










Hazırlanışı






Muhallebiyi pişireceğiniz tencereye şeker ve yumurtayı koyup el çırpıcısı ile iyice çırpıyoruz, ardından nişastayı da ekleyip üzerine sütü azar azar dökerek nişastanın ve şekerin iyice karışıp erimesini sağlıyoruz, son olarak vanilyayı da ekleyip tenceremizi ocağa alıyoruz. Orta ateşte karıştırarak pişiriyoruz. Kıvamı koyulaşıp göz göz kabarınca 1 -2 dakika daha karıştırıp tencereyi ocaktan alıyoruz.


Ağzı geniş, ters çevrildiğinde muhallebinin rahatça çıkmasını sağlayacak kaseler veya fincanlara eşit miktarda paylaştırıyoruz. Hemen sonrasında uygun gördüğünüz küçük bir tavada 3 yemek kaşığı toz şekerin, önce orta sonra kısık ateşte kendi kendine eriyip renginin kahverengiye dönmesini sağlıyoruz. Ki bu aşamada kaşık ile fazla karıştırmamanızı öneririm çünkü daha sonra sizi oldukça zorlu bir kaşık temizleme aşaması bekleyebilir. En önemli noktalardan birisi ise şekerin kesinlikle yanmamasına dikkat edin, şayet yanarsa bu krem karamelinizin acı bir tatta olmasına neden olacaktır. Yanması durumunda yeni bir karamel hazırlayın.


Karameli hazırlayınca donmasına fırsat vermeden hemen, kaselerdeki muhallebilerin üzerine paylaştırın. Tatlılar ılıdıktan sonra buzdolabına alın ve en az 4 saat dinlenmesini sağlayın.


Servis yapacağınız zaman göreceksiniz ki karamel kendi suyunu bırakmış olacak dilerseniz bu suyu süzerek dilerseniz direk servis edebilirsiniz. Muhallebiyi koyduğunuz kaselerin veya fincanların üzerine servis için düşündüğünüz tabakları kapatıp daha sonrasında ters çevirerek rahatça krem karamel tatlınızı çıkarabilirsiniz. Afiyet olsun.


No comments:

Post a Comment